Rólunk

Évezredeken keresztül az emberiség vadászó-gyűjtögető életmódot folytatott. A legutóbbi jégkorszakot követő lényegesen rövidebb idő alatt elkezdtük termeszteni a vadon élő növényeket és tenyészteni az állatokat. Ez az új megoldás tette lehetővé a népességnövekedést, valamint a nagyobb, szaktechnológiákkal rendelkező települések kialakulását. Mindezek folyamatosan növelték a világban található természeti erőforrásokra nehezedő nyomásunkat, hiszen a termékeny területeket uraló néhány háziasított faj biztosítja az élelmet és egyéb alapanyagokat a növekvő falvaknak és városoknak.

Az európai vidéki kultúra napjainkban is erősen függ a természet sokszínűségétől. Azokban az országokban ahol elegendő eső esik, a vidéki háztartások döntő többsége kertészkedik. Európaszerte a vidéki háztartások több mint fele gyűjt növényeket, gyümölcsöket, gombát és tüzelőanyagot, közel harmada halászik, valamint a vadászok számához képest a horgászok 2-3-szor annyian vannak. Egyes országokban a vidéki emberek nagy többsége figyeli és eteti a vadon élő állatokat.

Ezen nagy érdekcsoportok közötti átfedések azt jelentik, hogy azok, akik kertet, földterületet vagy erdőt művelnek, azok vadásznak, halásznak és gyűjtögetnek is. Ezek a tevékenységek megszenvedik Európa természeti gazdagságának csökkenését. A kertekben kevesebb a beporzó rovar, az emberek többet utaznak, hogy megfigyelhessék a természetet vagy vadon termő élelmet gyűjtsenek. A vadászok és horgászok száma csökken. A helyi gazdálkodók és erdészek számára ezekből származó bevételi lehetőségek szintén csökkennek.

Mostantól a Naturalliance-nek három új és egy átdolgozott témaköre is elérhető a lista tetején a bal oldalon. Sőt, ami a legfontosabb, a Naturalliance mostantól elérhetővé tesz egy olyan rendszert, aminek célja a helybeli közigazgatási szervek és a klubok vagy társaságok egymás közötti és a helybeli lakosokkal való együttműködésének megkönnyítése, egészségügyi, oktatási és természetvédelmi és más célokból a lehető legegyszerűbben és a legkisebb költségekkel. Kérjük, ha teheti terjessze hírét ennek az új Közösségi Kapcsolattartó Hálózatnak. Két teljesen új témakör is megjelent a lista tetején, a ’természet helyreállítása’ és az ’idegen fajok kezelése’ . Végezetül két témakör is feljebb került a listán, az egyik az Európai Tanács új, a gombagyűjtésről szóló útmutatója , a másik ’A gyümölcsök, gombák és más természeti termékek gyűjtése’.

Céljaink

A Naturalliance célja a jelenlegi pusztulás visszafordítása, mégpedig úgy, hogy tájékoztatja és lelkesíti a helyieket, valamint megtanítja nekik, hogy hogyan tartsák fenn és őrizzék meg a természeti változatosságot Európa-szerte. Célunk, hogy a földdel és a fajokkal gazdálkodnak segítsünk a természet gazdagságának növelésében a vidéki szabadidős tevékenységek és foglalkoztatás lehetőségének növelésével. Ennek módjai:

 • „Lépésről lépésre”: az érdeklődés növelése a természeti erőforrásokkal kapcsolatban, valamint ezek elérhetőségének elősegítése.
 • A helyiek és a szervezetek ösztönzése, hogy legyenek a természettől nyerhető egészség és gazdagság nagykövetei.
 • A vadon élő növény- és állatvilág eléréséhez vezető utazási igény csökkentésével hozzájárul a helyi fogyasztásból eredő árbevételek növeléséhez.
 • A természet gazdagságából származó haszon növelése a megóvásukhoz szükséges kezelési költségeket meghaladóan.
 • A helyiek számára lehetővé teszi az ismeretek megosztását, ami az iránymutatási rendszert egyre jobbá teszi.

Regisztráció

Szeretne Ön:

 • útmutatások és ösztönzők segítségével gazdálkodni, a rugalmatlan szabályozások helyett?
 • megtanítani a gyermekeinek és unokáinak a vidéki gazdagabb természet szeretetét?
 • bizonyítékokat gyűjteni a célszerűtlen vezetés felszámolásához?
 • együtt dolgozni más érdekelt csoportokkal és kormányokkal, ahelyett, hogy dacolna velük?
 • olyan vidéket létrehozni, ahol a változatos földhasználat előnyös mind a munkahelyek, mind a természet gazdagsága szempontjából?
 • az általános korlátozások helyett útmutatásokat és ösztönzőket, amik figyelembe veszik a helyi adottságokat?
támogatói
TESS logó Game and Wildlife Conservation Trust logó Anatrack Kft. logó Tero Consulting logó COUNT Partner International Union for Conservation of Nature logó